Zrání masa je přírodní proces, při kterém maso křehne, získává výraznější aroma a vhodnější kulinářské vlastnosti. Stařené maso je charakteristické svou nezaměnitelnou vůní a strukturou, tudíž i jeho následná kuchyňská úprava nebývá časové ani technicky náročná, jak tomu často bývá u běžně prodávaného hovězího masa, které neprošlo dostatečným procesem zrání.
V našich přísných podmínkách může maso zrát po dobu až 3 měsíců. Nemůžeme však ovlivnit to, jak s ním po zakoupení bude zákazník nakládat. Chybné zacházení s masem, především pak jeho skladování, může mít negativní vliv na vlastnosti masa nebo jeho zdravotní nezávadnost.
Pro zachování nejvyšší kvality se řiďte následujícími pokyny:
1) Dodržujte podmínky skladování uvedené na etiketě.
2) Nevystavujte zabalené maso teplotním výkyvům.
3) Originální obal odstraňte až před samotnou přípravou.
Doporučujeme spotřebovat maso do 14 dnů od zakoupení, nebo jej zamrazit v originálním obalu, takto vydrží déle a zachová si svou aktuální úroveň staření.
Při rozmrazování ponechejte maso v originálním obalu až do dosažení pokojové teploty, tím si při následné úpravě zachová šťavnatost a nebude tuhé.
Po otevření obalu nechte maso přibližně 20 minut "odpočívat" než začnete s jeho zpracováním, maso se tzv. vydýchá a bude připraveno ke kulinářské úpravě, to platí jak pro rozmražené, tak i pro čerstvé maso.
Přejeme dobrou chuť, tým ZEMEX
Pokud by maso vykazovalo známky kažení, tak není vhodné ke konzumaci.
DĚLENÍ MASA
VYUŽITÍ MASA
Hovězí krk
maso s vyšším podílem vaziva, vhodné je pro dušení, vaření, pečení
Vysoký roštěnec
silně mramorovaný, prorostlý tukem, ideální na steaky
Nízký roštěnec
libovější část masa s menším tukovým mramorováním, vhodné na steaky, roastbeef a roštěnou
Svíčková
libový sval, velmi jemné vlákno, velmi křehké, hodí se na bifteky a steaky
Květová špička
lahodný a šťavnatý steak, tzv. tritip steak
Oháňka
základ pro velmi silné a chutné vývary
Ořech
libová část z předku zadní kýty
Kližka
nejtypičtější maso na guláš, vysoký obsah kolagenu - vaziva, šlach
Karabáček
sval umístěný nad kližkou, obsahuje i stejné množství kolagenu jako zmiňovaná kližka, je libovější
Pupek
hrubší svalová vlákna s jemnou chutí a vůní, kromě vaření a pečení se hodí na výrobu rolád a tzv. flanksteak
Hrudí
protučněné maso s kostí, hodí se na dlouhé dušení, vaření, ale také na silné hovězí vývary
Plec
loupaná i kulatá - ideální maso pro kuchařky, snadná příprava
Šál
vrchní a spodní - kvalitní zadní maso na steaky, grillování, rolování i vývary
Váleček
neboli žid - skvělé maso na grill, omáčky a především minutkové steaky
STEAKY
Striploin steak
steak z nízké roštěné, perfektní pro klasické steaky
Top blade steak
steak z loupané plece, vnitřní šlacha udržuje perfektní šťavnatost steaku
Bolar blade steak
steak z kulaté (velké) plece, skvělý pro sous vide nebo pro pečení naopak (nejprve propéct za nízké teploty a poté zkaramelizovat vnější vrstvu)
Top round steak
steak z vrchního šálu, kýta má tendenci se vysušovat, proto doporučujeme jen krátkou tepelnou úpravu
Eye of round steak
steak z válečku, na klasickou úpravu ideální, málo tučný tudíž méně propečený bude křehčí
Bottom round steak
steak ze spodního šálu, kýta má tendenci se vysušovat, proto doporučujeme jen krátkou tepelnou úpravu
Rump steak
jeden z nejvyhledávanějších steaků, z květové špičky/kýty, klasická úprava a následné filírování vám ostudu neudělá
Knuckle steak
steak z ořechu skvělý i na tatarský biftek, při tepelné úpravě dbát na krátkou tepelnou úpravu
Původ našeho masa
Maso Masný simentál
křehké a šťavnaté maso, vyznačující se svou charakteristickou barvou a vůní
Maso Aberdeen angus
jemně vláknité, křehké a šťavnaté. Vyniká jemným mramorováním, které mu dodává typickou
a nenapodobitelnou chuť
Garantujeme původ
pouze mladá zvířata z našeho chovu
Garantujeme kvalitu
pouze zvířata z biochovu poražena na biojatkách
Garantujeme složení
bez jakýchkoliv přidaných látek